Geriatrik Bilimler Dergisi / Journal of Geriatric Science, cilt.2, no.1, ss.20-26, 2019 (Diğer Kurumların Hakemli Dergileri)
Amaç: Yaşlılık döneminde, özellikle kronik hastalıkların da
varlığı ile birlikte beslenme gereksinimleri farklılık gösterir.
Bireyin savunmasız olduğu dönemlerden biri olarak kabul
edilen yaşlanma sürecinde, gereken enerji, makro ve mikro
besin ögelerinin alınması, pek çok hastalığın oluşması ve
ilerlemesini engelleyebileceği gibi kaliteli bir hayat için de
önemlidir. Yapılan çalışmada postmenopozal yaşlı bireylerin
antropometrik durumlarının saptanmasının yanı sıra, beslenme
durumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmayı tamamlayan 108
katılımcıdan, 2 günlük besin tüketim kayıtları alınmış ve
hayvansal kaynaklı protein tüketim sıklığı anketi
uygulanmıştır. Sonuçlar Beslenme Bilgi Sistemi Programı 7
(BeBiS 7) ile analiz edilerek gereksinimlerini karşılama
durumları değerlendirilmiştir.
Bulgular: Yaş ortalaması 63 ± 7,4 yıl ve beden kütle
indeksleri ortalaması 29,5 ± 3,33 kg/m2 bulunan katılımcıların;
% 7,4’ünün ortalama 178,2 ml süt ve % 69,4’ünün ortalama
295,9 g yoğurdu her gün tükettikleri saptanmıştır. Ayrıca, %
49,1’inin ortalama günlük 5,6 g kırmızı et ve % 59,3’ünün ise
48 g yumurta tükettikleri bulunmuştur. Katılımcıların 28’i
diyet lifini, 20’si proteini yetersiz alırken; 81 kişinin B1
vitaminini, 47 kişinin B12 vitaminini, 53 kişinin E vitaminini
ve 99 kişinin potasyumu yetersiz aldığı görülmüştür.
Sonuç: Yeterli ve dengeli beslenmenin özellikle menopoz
sonrası bu yaş grubundaki bireyler için önemli olduğu ancak,
çalışmaya dahil edilen postmenopozal bireylerin ideal vücut
ağırlığını koruma ve gereksinimleri kadar enerji, makro ve
mikro besin ögelerini alma konusunda yetersiz oldukları
görülmüştür. Bu konuya yönelik uzman eğitimlerinin
verilmesinin bu yaş grubu bireylerin beslenme durumlarını
olumlu yönde etkileyebileceği düşünülmektedir.
Aim: During the aging period, nutritional requirements vary,
especially with the presence of chronic diseases. In this period
of life, which is considered to be one of the vulnerable
periods, taking necessary energy, macro and micro nutrients
can prevent many diseases and their progress and is important
for a quality life. The aim of this study was to determine the
anthropometric status of postmenopausal elderly and to assess
their nutritional status.
Material and Methods: From the 108 participants who
completed the study, 2-day food consumption records were
taken and the frequency of animal-derived protein was
investigated. The results were analyzed by Nutritional
Information System 7 (BeBiS 7) program and meeting the
requirements were evaluated.
Results: The mean age was 63 ± 7.4 years and the mean body
mass index was 29.5 ± 3.33 kg / m2
. It was determined that
7.4% of the participants consumed 178.2 ml of milk and
69.4% of them consumed 295.9 g of yoghurt every day. In
addition, it was found that 49.1% consumed 5.6 g of red meat
and 59.3% of them consumed 48 g of eggs per day. While 28
of the participants had inadequate dietary fiber and 20 of them
had inadequate protein intakes; it was observed that 81 people
received vitamin B1
, 47 people had vitamin B12, 53 had
vitamin E and 99 had potassium below the recommended
values.
Conclusions: Adequate and balanced nutrition is important
especially for postmenopausal individuals in this age group
but it was observed that they are insufficient to maintain their
ideal body weight and meet the recomended energy, macro
and micro nutrient values. It is thought that giving expert
trainings on this subject can positively affect the nutritional
status of this age group.