Pozitif Güçlenme ve İyi Hissetmek


YOLDAŞ İLKTAÇ H. , Hızlı H.

Beslenme ve Pozitif Güç, Okanlı A, Editör, Türkiye Türkiye Klinikleri Yayınevi, Ankara, ss.26-30, 2019

  • Basım Tarihi: 2019
  • Yayın Evi: Türkiye Türkiye Klinikleri Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayısı: ss.26-30
  • Editörler: Okanlı A, Editör

Özet

Beslenme, koruyucu sağlık hizmetleri arasında vazgeçilmez bir yere sahip olup, günümüzde üzerinde çokça çalışılan konulardan biridir. Tarihte ilk kez Hipokrat “İlacınız besinler, besinler ila- cınız olsun” diyerek, besinlerin iyileştirici gücünü ön plana çıkarmıştır. Eski çağlardan beri besin- lerin artan mutluluk, rahatlama hissi, uyanıklık ve enerji durumu, depresyon, anksiyete rahatlama, suçluluk ve başarısızlık duyguları gibi farklı psikolojik durumlar üzerinde etkili olduğu düşünülm- üştür. Besinler, beynimizin kimyasal bileşimini etkileyerek ruh halimizi değiştirmektedir. Günü- müzde bireylerin, hem besin tercihlerini hem de miktarlarını değiştirerek duygularını ve ruh hallerini düzenledikleri giderek daha fazla kabul görmektedir. Ruh sağlığını desteklenmesinde bit- kisel temelli bir diyet, ucuz, doğal ve invaziv olmayan bir tedavi aracı olarak düşünülmelidir. Bu der- leme makalede, güncel literatür taramaları doğrultusunda besinlerin iyi hissetme ve iyi ruh haline olan etkileri üzerinde durulmuştur.