Matriks Metalloproteinaz İnhibitörlerinin Perforan Yol - Dentat Girus Sinapslarındaki Uzun Süreli Potansiyasyonlara Etkisi: in vivo çalışma.


ARTIŞ A. S.

ERCİYES TIP DERGİSİ, vol.33, no.4, pp.281-288, 2011 (Peer-Reviewed Journal)

  • Publication Type: Article / Article
  • Volume: 33 Issue: 4
  • Publication Date: 2011
  • Journal Name: ERCİYES TIP DERGİSİ
  • Journal Indexes: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Page Numbers: pp.281-288

Abstract

Abstract Purpose: The aim of the study was to explore whether matrix metalloproteinases (MMPs) is a requisite for efficient hippocampal-dependent learning in the perforant pathway/dentate gyrus synapses. With this aim, we infused FN-439 which is a MMPs inhibitor into the dentate gyrus. Material and Methods: The experiments were carried out on 18 male Wistar rats. Rats were anesthetized with urethane, and the head was fixed in stereotaxic head-holder. A bipolar stimulating electrode was placed on the medial perforant path. One of the barrels of double- barreled glass micropipette was filled with aCSF or FN-439 and applied to dentate gyrus before the EPSP recordings. Other barrel was filled with 3 M NaCl and field excitatory postsynaptic potentials (fEPSPs) were recorded from this barrel. The high frequency stimulation (HFS) protocol was applied. Results: Infusion of FN-439 resulted in a clear inhibition of the fEPSP slope and population spike amplitude in the early and maintenance phase. The HFS protocol caused significantly less potentiation of dentate synapses subjected to FN-439 when compared to infusion of aCSF. Conclusion: Acute application of FN-439 significantly inhibited long-term plasticity in the perforant patway/dentate gyrus neurons of anaesthetized rats. Thus, we showed that MMPs are necessary for long term potentials which are important model for learning. Key words: Dentate Gyrus; Long-Term Potentiation; Matrix Metalloproteinases.
Özet Amaç: Çalýþmanýn amacý matriks metalloproteinlerinazlarýn (MMPs) perforan yol/dentat girusda hipokampal baðýmlý öðrenmede gerekli olup olmadýðýný araþtýrmaktýr. Bu amaçla, bir MMPs inhibitörü olan FN-439 dentat girusa uygulandý. Gereç ve Yöntemler: Deneyler 18 eriþkin erkek sýçanda gerçekleþtirildi. Her kayýt fazý öncesinde, sýçanlar uretan ile uyutuldu. Uyutulan sýçan, baþýndan stereotaksik alete sabitlendi. Bipolar uyarýcý elektrot medyal perforan yola yerleþtirildi. Ýki kanallý cam mikropipetin kanallarýndan biri yapay BOS veya FN-439 ile dolduruldu ve eksitator postsinaptik alan potansiyellerin (EPSP) kaydýndan önce dentat girusa verildi. Diðer kanal 3M NaCl ile dolduruldu ve EPSP’ler bu kanaldan kaydedildi. Uzun süreli potansiyellerin uyarýlmasý için yüksek frekanslý uyarý (YFU) protokolü uygulandý. Bulgular: FN-439’un uygulanmasý erken ve sürdürme fazýnda EPSP ve populasyon spike’larýnýn inhibisyonu ile sonuçlandý. Uzun süreli potansiyeller, yapay BOS’a göre anlamlý olarak daha az potansiyelize oldular. Sonuç: FN-439 un akut uygulanmasý, anestezili sýçanlarýn perforan yol/dentat giruslarýnda uzun süreli potansiyelleri anlamlý olarak inhibe etti. Böylece MMP’lerin öðrenmede önemli bir model olan uzun süreli potansiyasyonda gerekli olduðu gösterilmiþtir. Anahtar kelimeler: Dentat Girus; Matriks metalloproteinazlar; Uzun-Süre Potansiyasyon.