Rehabilitation Of A Maxilla With A CAD/CAM Based Hybrid Prosthesis: A Case Report


Bodur İ., Aktolun Aydemir C., Akay A. S. , Göker F., Arısan V.

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 6. Uluslararası Bilimsel Kongresi, İstanbul, Turkey, 21 - 23 November 2013, pp.135

  • Publication Type: Conference Paper / Summary Text
  • City: İstanbul
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.135

Abstract

For the long term support of a full arch prosthesis, a passive fit of the superstructure is essential. CASE: Eighty-year-old male patient with a 14 year old hybrid prosthesis was applied to our clinic due to fracture. Some implants revealed neck resorbtion and excessive divergent implants complicated the fit of a metal basis passively. Following a resin try-in the metal structure was produced by CAD/CAM technique. The prosthesis was succesfully produced. RESULT: CAD/CAM based superstructures can be used to produce a passively fitting prosthesis.

Çok sayıda implanttan destek alan dayanak ve altyapılarının pasif uyumda üretilebilmesi uzun dönem başarıda kritik rol oynamaktadır. OLGU: 80 yaşındaki erkek hastanın 14 yıldır kullandığı 5 adet implant destekli hibrit protezi kırılmıştır. Bazı implantlarda boyun rezorbsiyonu tespit edilmiş; bu durum implantların aşırı diverjan yerleşimi ve buna bağlı üstyapı uyumsuzluğu ile ilişkilendirilmiştir. Ölçü alındıktan sonra reçine prova ile ölçünün doğruluğu konfirme edilmiştir. Rezin prova yüksek çözünürlüklü bir optik tarayıcı ile taranmış ve bilgisayar ortamında uygun olmayan vida çıkış delikleri 20 derece kaydırılmıştır. CAD/CAM yöntemiyle üretilen metal blok, hasta ağzında prova edilmiş ve hassas uyumu doğrulanmıştır. Akrilik ve plastik dişlerle bitirilen protezde düzeltilen vida delikleri estetiğe önemli katkıda bulunmuştur. Protez, özel vida ve anahtarlar ile uygulanarak fonksiyona alınmıştır. SONUÇ: CAD/CAM destekli altyapı üretim ile döküm ve uygun olmayan vida çıkış deliklerinin yarattığı problemler elimine edilebilir.